Sår på hornhinnan

Vi har haft en omtumlande och orolig tid kring oss. Vi har gått från orolig till inte orolig till dödstankar till glädje.

Nix fick för ca 1 vecka sen en väldigt konstig reaktion på ögonen. Han blev loj och satt och kisade, himlade med ögonen och mycket vita syntes. Han gick att få kontakt med och han gick om jag bad honom men ville helst ligga eller sitta still. Han lugnade sig väldigt enkelt, bara genom enkla strykningar på sidan så la han sig ner och andades långsamt. Första gången detta hände – så höll det på i typ tio minuter – något som kändes som en hel evighet och jag hann föreställa mig hur den fantastiska hunden dog påväg till veterinären. Men det gjorde han aldrig och vi åkte aldrig, det släppte och han blev helt som vanligt igen.

Det hände igen på morgonen men med mycket mindre problem och det höll i sig i bara någon minut. Sen såg jag att hans ena öga var rött, irriterat. Dagen efter träffade vi Linnea för sista gången på korsbandprojektet. Hon och Pia kikade lite på Nix öga och sa att dem trodde det var ett hornhinnesår, att allt såg bra ut och hur jag skulle vidarebehandla osv.

Jag har gjort precis så men fortfarande varit väldigt orolig. Igår fick han som en blå hinna över nästan hela ögat! Jag var tvungen att åka till veterinär och kolla upp allt ordentligt, allt som gick!

Vi ringde Uppsala veterinärmottagning imorse, fick en inklämd tid halv 11. Fick träffa en underbar veterinären som tog sig tid att kramas lite med Nix innan hon skulle gå in och peta och undersöka ögat. Hon gjorde en vanlig undersökning av honom och gick sen på ögat. Hon konstaterade fina kärl som kommit ”som en armé till undsättning” för att hjälpa till i läkningsprocessen. Hon hade i en grön gegga som, visade det både Pia och Linnea konstaterat, ett sår på hornhinnan, ganska precis mitt i ögat. Ett ganska stort runt sår, som hon trodde hade varit djupare men nu bara var ytligt. Förmodligen en klo, en tand eller en spetsig gren. Är inte helt omöjligt att Nala råkat sticka till en klo när hon slår honom när de leker. Hon slår aldrig med klorna ute men hon har ju rätt långa såna, som jag inte vill klippa, för hon ska kunna försvara sig utomhus. Hon mätte även trycket, som var helt normalt. Den blå hinnan, är ödem, något som kommer försvinna under läketiden.

20140614-001534-934253.jpg

20140614-001535-935109.jpg

Hon tyckte vi skulle fortsätta precis som vi gjort. Ingen antibiotika behövdes då det gått bra och så långt. Hon ville inte heller ge honom smärtstillande, för de kan bli mer ljuskänsliga av det. Och då kommer vi ha svårt att se om han blir värre/bättre i ögat. Han får inte springa lös i skogen, så han inte skrapar upp nåt igen. Men i övrigt kan vi pinna på som vanligt!

Imorgon åker vi till Gävle för en halvdagskurs med Anna, kroppskontroll står på schemat och det ska bli SÅ roligt att gå en plojkurs. Inget tävlingsinriktad utan bara något som helt enkelt bara kommer vara superskoj! Så kan matte och Nix fjanta runt och skratta åt varandra hela dagen! Kommer bli fantastiskt! Bjuder på en film på alla mina 3 när vi tränade fjärr en kväll för någon vecka sen! 🙂

One thought on “Sår på hornhinnan

  1. Hoppas ögat läker. Med tanke på hur mycket hundar leker och busar så är det konstigt att d inte händer oftare. Våra är ju helt vilda när dom drar runt. Håller tummarna att d går bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s